SVIJET

Prve sankcije EU Turskoj zbog operacija bušenja koje provodi u istočnom Sredozemlju

Do daljnjeg neće biti održani sastanci Vijeća za pridruživanje, kao ni sastanci na visokom nivou EU-a i Turske

Do daljnjeg neće biti održani sastanci Vijeća za pridruživanje EU. AFP

I.K./Avaz.ba

15.7.2019

Vijeće Evropske unije danas je usvojilo nekoliko zaključaka povodom operacija bušenja koje Turska provodi u istočnom Sredozemlju.

Uprkos zaključcima Vijeća Evropske unije od 18. i 20. juna Turska je nastavila s operacijama bušenja zapadno od Kipra te je pokrenula i drugu operaciju bušenja sjeveroistočno od Kipra unutar kiparskih teritorijalnih voda. 

Podsjetimo, EU je u više navrata pozivala Tursku da prestane sa nezakonitim aktivnostima u istočnom Sredozemlju 

- Vijeće EU je ponovo istaklo ozbiljan neposredni negativan učinak koji takva nezakonita djelovanja imaju na cijeli niz odnosa EU-a i Turske. Vijeće ponovo poziva Tursku da se suzdrži od takvih djelovanja, da djeluje u duhu dobrosusjedskih odnosa te poštuje suverenost i suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom - stoji u prvom zaključku Vijeća Evrope.  

Pozdravljen je i poziv Vlade Kipra da pregovora s Turskom, napominjući da bi se pitanje razgraničenja isključivih privrednih pojasa i epikontinentalnog pojasa trebalo rješavati dijalogom i pregovorima u dobroj vjeri, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava te u skladu s načelom dobrosusjedskih odnosa. 

- EU je i dalje u potpunosti predana podupiranju napora pod vodstvom UN-a usmjerenih na saradnju sa strankama kako bi se stvorili uvjeti kojima bi se omogućio nastavak pregovora o sveobuhvatnom rješenju kiparskog pitanja. U tom pogledu Vijeće podsjeća na to da je i dalje od ključne važnosti da se Turska obaveže i doprinese takvom rješenju, uključujući njegove vanjske aspekte, unutar okvira UN-a, u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i svim načelima na kojima se EU temelji te s pravnom stečevinom - stoji u saopćenju. 

S obzirom na to da je Turska nastavila s nezakonitim operacijama bušenja i pokrenula nove, Vijeće je odlučilo obustaviti pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o zračnom saobraćaju te je saglasno da zasad neće održati sastanak Vijeća za pridruživanje i daljnje sastanke dijaloga na visokom nivuo EU-a i Turske. 

- Vijeće potvrđuje prijedlog Komisije o smanjenju pretpristupne pomoći Turskoj za 2020. godinu i poziva Evropsku investicijsku banku da preispita svoje aktivnosti pozajmljivanja u Turskoj, a posebno u odnosu na pozajmljivanje osigurano državnom imovinom - poručili su iz Evropskog vijeća. 

Naposlijetku, istaknuto je kako će se Vijeće Evrope i dalje baviti tim pitanjem te u skladu sa zaključcima Evropskog vijeća od 20. juna poziva visoku predstavnicu i Komisiju da nastave s radom na mogućim ciljanim mjerama s obzirom da Turska nastavlja s operacijama bušenja u istočnom Sredozemlju. 

Posebno je naglašeno da će Vijeće pomno pratiti razvoj događaja te će prema potrebi ponovo razmotriti to pitanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.