RANIJE NAJAVLJENE

EU usvojila paket sankcija kao odgovor na rusko priznanje Donjecka i Luganska

Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive, izjavio je Borelj

Žozep Borelj. Arhiva

H. J. I.

23.2.2022

Vijeće EU je danas usvojilo paket mjera kao odgovor na odluku Ruske Federacije da nastavi sa priznavanjem područja Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine kao nezavisnih entiteta, kao i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

- Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive. Oni krše međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ruske vlastite međunarodne obaveze i dodatno eskaliraju krizu rekao je Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell).

Danas dogovoreni paket uključuje sljedeće: 


Ciljane restriktivne mjere

U okviru postojećeg okvira za sankcije, EU će proširiti restriktivne mjere na svih 351 poslanika ruske Dume, koji su 15. februara glasali za apel predsjednika Putina da prizna nezavisnost samoproglašenih "republika" Donjeck i Lugansk.

Štaviše, ciljane restriktivne mjere će biti nametnute za dodatnih 27 osoba i entiteta visokog profila, koji su igrali ulogu u podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. To uključuje donosioce odluka kao što su članovi vlade, koji su bili uključeni u nezakonite odluke; banke i poslovni ljudi/oligarsi koji finansijski ili materijalno podržavaju ruske operacije na teritorijama Donjecka i Luganska ili imaju koristi od njih; viši vojni oficiri, koji su igrali ulogu u akcijama invazije i destabilizacije; i pojedinci odgovorni za vođenje rata dezinformacijama protiv Ukrajine.

Restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i subjektima. Osim toga, zabrana putovanja koja se primjenjuje na navedene osobe onemogućava im ulazak ili tranzit kroz teritoriju EU.

Ograničenja ekonomskih odnosa sa područjima pod kontrolom vlade Donjecka i Luganska.

Nove mjere će biti usmjerene na trgovinu iz dva regiona koja nisu pod kontrolom vlade u i iz EU, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjećaju ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih akcija.

Današnjom odlukom posebno će se uvesti zabrana uvoza robe iz područja Donjecka i Luganska, ograničenja trgovine i ulaganja vezanih za određene ekonomske sektore, zabrana pružanja turističkih usluga i zabrana izvoza određene robe i tehnologije.


Finansijska ograničenja

Savjet je odlučio da uvede sektorsku zabranu finansiranja Ruske Federacije, njene vlade i Centralne banke. Ograničavajući mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU, EU ima za cilj da ograniči finansiranje eskalirajućih i agresivnih politika.

EU poziva Rusiju da poništi priznavanje područja Donjecka i Luganska, da ispuni svoje obaveze, da se pridržava međunarodnog prava i da se vrati razgovorima u okviru Normandijskog formata i Trilateralne kontakt grupe. EU također poziva druge države da ne slijede nezakonitu odluku Rusije da prizna ovu nezavisnost.

EU je spremna brzo usvojiti opsežnije političke i ekonomske sankcije u slučaju potrebe i ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Relevantni pravni akti, uključujući imena dotičnih osoba, biće uskoro objavljeni u Službenom listu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.