ISTRAŽIVAČKI RAD

Navodi "Frontlinera": Eskobar smijenjen sa dužnosti zbog porodičnih, finansijskih veza sa srbijanskim državnim organima?

Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu

Gabrijel Eskobar. Frontliner

N. Aj.

5.5.2024

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) razriješen je dužnosti izaslanika za zapadni Balkan, tvrdi portal "Frontliner", a prenosi Kosovo Online.

- Smjena je uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina "Frontier", koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Eskobarove smjene stigla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što se Vudi Džumšiti (Xhymshiti), glavni urednik tog medija, pojavio u televizijskoj emisiji u kojoj je govorio o vitalnoj ulozi štampe u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada izazivaju uticajne ličnosti - piše portal.

Kontroverza oko Eskobara počela je izvještajem "Frontlinera" od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu ošamućenom etničkim sukobima i političkom nestabilnošću.

O implikacijama ovih navoda dalje se raspravljalo u emisiji "Euronews Albania", gde je Džumšiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet informativnog izvještavanja i posljedice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, za svoj istraživački rad. Tokom emisije, Džumšiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta za poboljšanje integriteta i otpornosti novinara.

Ubrzo nakon tog televizijskog pojavljivanja, izvor u američkom Kongresu obavijestio je Džumšitija o Eskobarovoj smjeni.

- Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu. Istraživačka ispostava "Fronlinera" u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih subjekata, uključujući Ambasadu SAD u Prištini, Kancelariju za strateške komunikacije u Briselu i State Department, kako bi dobili jasnoću o situaciji i budućnosti američke diplomatije na Balkanu. Uprkos višestrukim upitima, do ove objave nije bilo odgovora, naveli su.

Tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su pokrenuta u izvještajima "Frontlinera", konstatuje portal koji ukazuje da je bio meta napada nevladinih organizacija koje podstiče ambasada SAD u Prištini poslije objave ove informacije.

Implikacije Eskobarove smjene, dodaje, su dalekosežne i potencijalno utječu na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj također naglašava tekuće rizike i izazove sa kojima se suočavaju novinari širom svijeta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom štampi u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Otpuštanje Eskobara je, piše "Frontliner", svjedočanstvo moći štampe i njene nezamjenljive uloge u funkcionalnoj demokratiji.

Dopisnik Al Jazeera Balkan iz Vašingtona Ivo Puljić napisao je na društvenoj mreži X da Eskobar od sredine ovog mjeseca više neće biti zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, niti izaslanik za zapadni Balkan

- Navodno će biti nominovan za jednu od ambasadorskih pozicija. Gdje li - pita Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.