BRISEL Tajno glasanje predviđeno od 18 sati

EP odlučuje o kandidaturi Ursule von der Lejen za predsjednicu Evropske komisije

Fena
16.07.2019 08:30

Ursula von der Lejen

Foto: AFP

Evropski parlament danas će se, na plenarnoj sjednici, očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Lejen (Leyen) za predsjednicu Evropske komisije. 

Ukoliko Von der Lejen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva Evropske komisije.

U suprotnom, Evropsko vijeće ima mjesec dana da EP-u dostavi ime novog kandidata ili kandidatkinje za najvišu dužnost u Evropskoj uniji.

Aktuelna njemačka ministrica odbrane u prijepodnevnim satima će predstaviti svoj program na plenarnom zasjedanju EP-a, potom će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata evropskih zastupnika o njenom imenovanju i programu. 

Tajno glasanje predviđeno je od 18.00 sati.

Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u.

Evropska pučka stranka - EPP, iz čijih redova dolazi Ursula von der Lejen, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice EK-a.

Evropski socijaldemokrati, kao druga grupacija po broju zastupnika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata s evropskih izbora u slučaju nominiranja Von der Lejen.

I socijaldemokrati i evropski liberali očekuju da vide hoće li Von der Lejen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a.

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.

Ako dobije potrebnu većinu, Von der Lejen odmah kreće u nominacije za sastav nove EK-a, koja bi trebala počesti s radom do kraja godine.

Komentari

NA VRH