VELIKA BRITANIJA

Novi kabinet Borisa Džonsona sastaje se danas

Više od polovine ministara iz vlade Tereze Mej dalo otkaz ili smijenjeno

Boris Džonson. AFP

Fena

25.7.2019

Novi kabinet Borisa Džonsona (Johnson) sastat će se danas prvi put prije nego što se novi premijer obrati donjem domu Velike Britanije.

Dominik Rab (Dominic Raab) i Priti Patel vratili su se u vladu kao ministri za vanjske i unutrašnje poslove, a Sadžid Džavid (Sajid Javid) je imenovan za ministra finansija, jer je više od polovine kabineta Tereze Mej (Theresa May), uključujući i suparnika Džeremija Hanta (Jeremy Hunt), dalo otkaz ili su smijenjeni.

Novi šef diplomatije, 45-godišnji Rab je u novembru kao ministar za Brexit dao ostavku jer se s premijerkom Mej nije slagao oko strategije izlaska zemlje iz EU, smatrajući je previše popustljivom. Slovi kao euroskeptik koji nema problema izvesti Britaniju iz EU bez sporazuma.

Džonson je zadržao Stifen Berkli (Stephen Barclay) kao ministra za Brexit. Na svom Twitter profilu, Berkli je prije nekoliko dana napisao da bi izlazak iz EU bez sporazuma "poremetio" stvari, ali da bi "neizlazak bio najgori ishod". 

Novi britanski premijer imenovao je Bena Velas (Wallace) za novog ministra odbrane.

Nepromijenjeni su ostali i ministar zdravstva Matt Hankok (Hancock), ministrica za rad i penzije Amber Rad (Rudd), kao i ministar za Vels Alan Karns (Alun Cairns).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.