SVIJET

Velika Britanija za pripremu Brexita bez sporazuma izdvaja 2,3 milijarde eura

Nova vlada Borisa Džonsona obećala je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca

Nova vlada Borisa Džonsona obećala je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca. Arhiv

Agencije

1.8.2019

Velika Britanija pojačava pripreme za Brexit bez sporazuma i izdvaja dodatne 2,3 milijarde eura kako bi garantirale da će zemlja biti spremna za izlazak iz Evropske unije do kraja oktobra, s dogovorom ili bez njega.

Nova vlada Borisa Džonsona (Johnson) obećala je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca ako EU ne pristane ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovorila bivša premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Ministri upozoravaju da se iz sporazuma mora isključiti dio sporazuma o razvodu koji se odnosi na sigurnosni mehanizam za izbjegavanje "tvrde" granice s Irskom, što EU ustrajno odbija. 

Ministar finansija Sadžid Džavid (Sajid Javid) je u svojoj prvoj najavi važnijih mjera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma. Dodatnim novcem će se finansirati informativna kampanja, pomoći Britancima koji žive u inozemstvu, osigurati opskrba lijekovima i poboljšati infrastruktura oko luka.

Ministarstvo finansija je najavilo da će se oko 476 miliona eura (434 miliona funti) potrošiti kako bi se osiguralo da će u zemlji biti dovoljno lijekova i medicinskih potrepština, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.