ATINA

Požari bjesne u Grčkoj: Velika ekološka katastrofa

Premijer Kirjakos Micotakis prekinuo je ljetovanje na Kritu i vratio se u Atinu

Piše: G. M. / Avaz.ba

14.8.2019

Šuma nestaje u plamenu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na hiljade vatrogasaca bori se protiv šumskih požara u Grčkoj, a najveći je na otoku Evija, sjeverno od Atine, koji je van kontrole, javljaju lokalni mediji. Situacija je jutros malo bolja nego prethodnih dana, a vatrogasci su uložili nadljudske napore.

Grčka je zatražila pomoć od evropske organizacije za civilnu zaštitu, a kanadere su poslale Hrvatska i Italija. Premijer Kirjakos Micotakis prekinuo je ljetovanje na Kritu i vratio se u Atinu.

Regionalni guverner za centralnu Grčku Kostas Bakojanis rekao je za televiziju Skai da su požari komplicirani za gašenje, ali da ljudski životi nisu ugroženi.

Inače, u Grčkoj je u roku od 24 sata, u periodu od ponedjeljka do utorka, buknulo 56 požara, prenosi AP.

List „Kathimerini“ je požar u centralnim dijelovima Evije nazvao velikom ekološkom katastrofom. Navodi se da je požar obuhvatio front koji se proteže na 12 kilometara i da je proglašena vanredna situacija.

Požar na Eviji je preksinoć bio van kontrole u blizini sela Makrijmali, Kontodespoti, Platanija i Stavros koja su evakuirana. Požar gasi 280 vatrogasaca, volontera, vojnika, a angažirano je i šest kanadera i šest helikoptera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.