SVIJET Samo nekoliko dana prije početka samita G7

Putin stigao u Marselj: Prvi put u historiji razgovori predsjednika Rusije i Francuske

Teme će biti najveće svjetske krize

N. Če. / Avaz.ba
19.08.2019 18:00

Prvi put u historiji razgovaraju predsjednici Rusije i Francuske

Foto: Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u Francusku, gdje će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom) razgovarati o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Avion sa Putinom sletio je u Marselj, odakle će helikopterom biti prebačen u ljetnu rezidenciju fransukog predsjednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali.

U tom zdanju će, prvi put u historiji, biti održani razgovori predsjednika Rusije i Francuske.

Makron je pozvao Putina u posjetu samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump).

Kremlj je saopćio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za provođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list "Izvestija" navodi da, kada je riječ o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primjenom sporazuma iz Minska.Francuska predsjedava ove godine grupom sedam industrijaliziranih zemalja svijeta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.Agencije navode da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podijeli sa drugim svjetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

NA VRH