SVIJET

Makron upozorio "naša kuća gori, bukvalno", Bolsonaro imao spreman odgovor

Pluća naše planete proizvode 20 posto kisika na Zemlji

Žair Bolsonaro i Emanuel Makron. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

23.8.2019

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je kako su požari u Amazoniji "međunarodna kriza" koja treba biti na vrhu dnevnog reda na samitu G7, piše BBC.

On je na svom Twitter profilu napisao kako "naša kuća gori, bukvalno".

- Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 posto našeg kisika, gore, to je međunarodna kriza. Članovi G7, vidimo se za dva dana da razgovaramo o ovoj hitnoj situaciji - napisao je Makron.

Predsjednik Brazila Žaira Bolsonaro (Jair) optužio je Makrona da požare koristi za prikupljanje političkih poena. Prema riječima Bolsonara, pozivi na diskusiju o požarima na samitu G7, u kojem Brazil ne učestvuje, odraz su kolonijalističkih težnji.

Čelnici G7 - Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, SAD i Velike Britanije, sastaju se na samitu o temi "borba protiv nejednakosti" i radi razmatranja glavnih vanjskopolitičkih pitanja, kao i vanredne situacije s klimom u svijetu.

Generalni sekretaru UN Antonio Guteres (Guterres) je u četvrtak rekao da je "duboko zabrinut" požarima u Amazoniji, poslije tvrdnje Bolsonara da je zbog požara u Amazoniji izbila "ekološka psihoza".

Nacionalni institut Brazila za svemirska istraživanja (INPE) izvijestio je o gotovo 2.500 novih požara za samo 48 sati u toj zemlji.

Interesantno je da je najveća prašuma na svijetu Amazon vitalno skladište ugljika koji usporava tempo globalnog zagrijavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.