VELIKA BRITANIJA

U britanskim gradovima protesti protiv Džonsonove odluke

Momentum pozvao i na blokadu mostova i prometnica

I. K. / Avaz.ba

31.8.2019

Protesti širom Britanije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Više hiljada ljudi protestiralo je u Londonu i ostalim britanskim gradovima kako bi osudili "državni udar" premijera Borisa Džonsona (Johnson) nakon što je zatražio dužu nego uobičajenu suspenziju parlamenta, što opoziciji skraćuje vrijeme da onemogući Brexit bez dogovora.

Na poziv krajnje lijevog krila Laburističke stranke, pokreta Momentum, demonstranti su izašli na ulice u Londonu. Mančesteru, Edinbrgu, Belfastu i ostalim gradovima uz glavnu poruku: "Zaustavite državni udar".

Najveće okupljanje je zabilježeno u Londonu, ispred rezidencije premijera u Dauning stritu, gde su građani uz mahanje zastavama EU skandirali "Boris Džonson, sram te bilo".

Momentum je također pozvao i na blokadu mostova i saobraćajnica. 

Podsjetimo, premijer Džonson je u srijedu objavio prekid rada parlamenta od druge nedjelje septembra do 14. oktobra, dvije sedmice uoči Brexita 31. oktobra, izazvavši talas nezadovoljstva u zemlji. 

Premijer ima pravo to da učini i uobičajeno je da britanski parlament svake jeseni prekine s radom, ali ne i u trenutku kada London mora donijeti najvažniju odluku u svojoj modernoj historiji i ne na toliko dug period, piše BBC. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.