IZBORI

Bajden se sukobio u raspravi s konkurentima tokom prve zajedničke debate

Najviše se fokusirali na zajedničko protivljenje republikanskom predsjedniku Donaldu Trampu

S debate. Agencije

Srna

13.9.2019

Vodeći kandidat američkih demokrata za predsjedničku nominaciju Džozef Bajden (Joseph Biden) sukobio se u raspravi s konkurentima Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Bernijem Sandersom (Bernie Sanders) u vezi sa zdravstvenim osiguranjem i branio sistem koji je uveo predsjednik Barak Obama (Barack), tražeći od njih da budu iskreni o troškovima svojih planova.

Deset kandidata iz Demokratske stranke prvi put su zajedno nastupili u debati i više su se fokusirali na zajedničko protivljenje republikanskom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump).

Bajden je bio oštriji i agresivniji nego u prve dvije debate kada se našao pod kritikama zbog rada u vezi s rasnim i krivičnim pitanjima dok je bio član Senata.

Demokrati su brzo skrenuli u okršaj o zdravstvenom osiguranju, pitanju koje izaziva najveća neslaganja u njihovoj kampanji za predsjedničku nominaciju.

Bajden je rekao da bi nadogradio Obamin zakon iz 2010. godine, popularno nazvan "Obamaker". On je optužio Voren i Sandersa da žele ukinuti predloženi program zdravstvene zaštite, koji bi eliminirao privatno osiguranje.

Voren, senatorica iz Masačusetsa, koja je u anketama druga, poslije Bajdena, pohvalila je Obamin zdravstveni sistem, ali je rekla da je potrebno uraditi više.

Sanders je izjavio da je njegov predloženi program zasnovan na sadašnjem sistemu pod kontrolom države za Amerikance starije od 65 godina najefikasniji u smislu uloženog. Neki analitičari smatraju da bi njegov plan koštao 32 biliona dolara u periodu od deset godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.