AUSTRALIJA

Muškarac uhapšen za krijumčarenje veće količine metilamfetamina osuđen na osam godina zatvora

Drogu skrivao u automobilu

Okružni sud Zapadne Australije. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

16.9.2019

Čovjek koji je uhvaćen dok je pokušavao prokrijumčariti više od kilogram metilamfetamina skrivenog u svom automobilu je osuđen na osam godina zatvora u Zapadnoj Australiji.  

On je pokušao dostaviti ovu količinu droge kako bi otplatio dilerski dug od skoro 15 hiljada eura.

Policija je zaustavila Luka Rajana Vita (Luke Ryan Witt) u Banberiju, u jugozapadnom dijelu Australije, u avgustu prošle godine i otkrila da je u automobilu posjedovao drogu meth i manju količinu kokaina, skrivenima u izdubljenoj samopunjivoj bateriji, saopćio je okružni sud Zapadne Australije.  

Pretragom prtljaga otkriven je i metalni ormar izrađen po mjeri u blizini rezervne gume, koji je imao paket od 994 grama metilamfetamina čistoće 81 posto.  

Sudija Simon Stoun je rekao da je Wit (28) kurir za "sofisticirani sindikat droge", i vjerovatno povezan s mafijom "Bikies".  

- Oni koji stoje iza ove droge poduzeli su vrlo složene i sofisticirane korake kako bi osigurali opremu u kojoj će droge dopremiti iz Perta u Banberi - rekao je Simon Stoun.  

Dodao je da to pokazuje da je ovaj slučaj imao jedan nivo planiranja, promišljenosti i upornosti.

Simon Stoun je također saznao da je otac uhapšenog počinio krivično djelo posjedovanja prometne količine meth droge u namjeri prodaje ili opskrbe, dok je bio na slobodi uz kauciju za slično krivično djelo.  

- Rizik da ćete na sličan način ponoviti krivično djelo je velik ako se ne pozabavite problemima koji su podložni vašem ponašanju, a koji su identificirani kao antisocijalni stavovi, negativne povezanosti vršnjaka, zloupotreba ilegalnih supstanci i nedostatak pozitivnog učešća u zajednici- dodao je.  

Sudija Stoun je također utvrdio da je metilamfetamin uzrokovao značajnu količinu "bijede" u zajednici.  

- Skoro svaki slučaj kojim se sada bavimo na okružnom sudu povezan je sa metilamfetaminom na ovaj ili onaj način - rekao je.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.