VELIKA BRITANIJA

Britanska vlada i njeni protivnici se suočili na vrhovnom sudu

Raspravljalo se o Džonsonovoj odluci da suspendira parlament

Vrhovni sud u Velikoj Britaniji: Burna rasprava vlade i njenih protivnika. Arhiv

Avaz.ba / AP News

17.9.2019

Britanska vlada i njeni protivnici suočili su se danas na Vrhovnom sudu Velike Britanije, i raspravljali o tome je li novi premijer Boris Džonson (Johnson) prekršio zakon suspendirajući Parlament u ključnom trenutku uoči britanskog napuštanja Europske unije.  

Protivnici vlade tvrdili su da je Džonson ilegalno suspendirao Parlament, samo nekoliko sedmica prije nego što Velika Britanija treba napustiti Evropsku uniju. Rekli su da je to učinio u svrhu izbjegavanja nadzora zastupnika nad njegovim planovima za Brexit. Također, optužili su Džonsona da je doveo u zabludu kraljicu Elizabetu drugu (Elizabeth II), čije je formalno odobrenje bilo potrebno da bi se suspendiralo zakonodavno tijelo.  

Vlada je negirala da je parlament suspendiran zbog političkih razloga.  

Džonson je zakonodavce "poslao kući" od 9. septembra do 14. oktobra, što je skoro dvije sedmice prije zakazanog dana za izlazak iz Evropske unije, 31. oktobra. 

Skup ispred Vrhovnog suda: Natpisi podrške protivnicima Džonsona. The Washington Post

Premijer kaže da Britanija mora napustiti Evropsku uniju krajem sljedećeg mjeseca, sa ili bez sporazuma. Ali mnogi britanski zakonodavci vjeruju da bi Brexit bez dogovora mogao biti ekonomski poguban i socijalno devastirajuć, te su odlučni spriječiti premijera u tome.

Advokat Dejvid Penik (David Pannick), koji se suprotstavlja odlukama Vlade, rekao je sudijama Vrhovnog suda da je Džonson nepropisno suspendovao zakonodavstvo "kako bi ušutkao parlament, jer ga on vidi kao prepreku za napredak njegovih političkih ciljeva.  

Džonson tvrdi da je obustava rutinska, i da će omogućiti njegovoj Vladi da pokrene svoj dnevni red s novim zasjedanjem parlamenta. Ali odluka je razljutila mnoge zakonodavce, koji kažu da je ona kreirana tako da ih spriječi da se suprostave Džonsonovom guranju Britanije u Brexit “po svaku cijenu”.  

Suspenzija je pokrenula pravne izazove, kojima su niži sudovi donijeli kontradiktorne presude. Visoki sud u Engleskoj rekao je da je suspenzija politička, a ne pravna stvar, a škotski suci su prošle sedmice presudili da je Džonson postupio ilegalno "kako bi izbjegao demokratski nadzor".  

U slučaju koji bi trebao trajati do tri dana, od Vrhovnog suda se traži da odluči koja strana je u pravu. Vrhovni sud razmatra dva pitanja, treba li ovo pitanje dobiti sudski epilog, i ako je tako, je li vlada prekršila zakon.  

Ispred Vrhovnog suda se danas okupila i grupa ljudi koja se protivi odluci Džonsona. Nosili su natpise i transparente podrške protivnicima vladinih odluka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.