GLOBUS Teheran negira učešće u napadima

Jemenski pobunjenici Husi objavili prekid napada na Saudijsku Arabiju

Ranije ove sedmice objavili da su izabrali desetke meta u UAE-u koje bi mogle biti napadnute u budućnosti,

Fena
21.09.2019 09:03

Saudijska Arabija

Foto: AFP

Jemenski pobunjenici Husi objavili su da obustavljaju sve napade dronovima i krstarećim projektilima na Saudijsku Arabiju ako koalicija koja se bori protiv njih u Jemenu učini isto, objavio je zvaničnik Husa, gotovo sedmicu nakon napada na naftna postrojenja Rijada, za koje je odgovornost preuzela ta grupa.

Husi insistiraju na tome da su oni odgovorni za razorni napad 14. septembra, koji je prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, ali SAD i Rijad za udare krive Iran.

Teheran, koji podržava Huse, negira učešće u napadima.

Govoreći za televiziju Al Masirah, koja je pod kontrolom Husa, čelnik njihovog političkog odjela Mahdi al-Mašat pozvao je obje strane na prekid napada i ozbiljne razgovore.

- Pozivam sve strane u ratu da se uključe u ozbiljne pregovore koji bi mogli voditi do sveobuhvatnog nacionalnog pomirenja koje ne isključuje nikoga - rekao je Mašat.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nije odmah odgovorila na upit za komentar u vezi s prijedlogom Husa.

Uz podršku Zapada, muslimanska sunitska koalicija, koju vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u martu 2015. počela je vojnu intervenciju u Jemenu nakon što su Husi, koji uživaju podršku Irana, 2014. zbacili s vlasti međunarodno priznatu vladu u Sani.

Mašat je dodao da Husi neće oklijevati da pokrenu period "velike patnje" ako se njihov poziv za mir bude ignorirao.

U govoru je napomenuo da vojne sposobnosti Husa brzo rastu i da će se napredak moći vidjeti u sljedećem periodu, naročito kad je riječ o zračnom ratovanju.

Husi su ranije ove sedmice objavili da su izabrali desetke meta u UAE-u koje bi mogle biti napadnute u budućnosti,

Komentari

NA VRH