SJEĆANJE

Žak Širak: Bio protivnik američke invazije Iraka, zalagao se za mir

Dugo godina se borio s teškim bolestima i gubitkom pamćenja

Širak: Preživio pokušaj atentata na Dan Bastilje 2002. godine. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

26.9.2019

Bivši predsjednik Francuske Žak Širak (Jacques Chirac) umro je danas u 86. godini.

Širak je bio jedan od političara s najdužim karijerama u Evropi. Prvo je bio ministar poljoprivrede Francuske od 1972. do 1974., a iduće dvije godine je služio kao premijer Francuske. 

Na tu poziciju je ponovo bio izabran 1986. i služio je u naredne dvije godine. Na poziciji predsjednika je naslijedio Fransoa Miterana (Francois Mitterand) 1995., u mandatu do 2002. godine. Iste godine je osvojio i drugi petogodišnji predsjednički mandat. Na francuski praznik Dan Bastilje, 14. jula 2002. godine, Širak je preživio pokušaj atentata, kada je neonacistički ubica sa zgrade pucao u njegov automobil bez krova. 

Nakon što je završen njegov drugi predsjednički mandat 2007. godine, protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje na zloupotrebu javnih sredstava. Širak je 2008. godine osnovao Fondaciju „Chirac“, koja podržava aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje sukoba, osiguravanje pristupa vodi, lijekovima i kvalitetnom zdravstvu, očuvanje okoline i kulture. U decembru 2011. je proglašen krivim za korupciju i dobio je dvije godine uvjetne zatvorske kazne. Osuda je izrečena za uzurpiranje povjerenja, zloupotrebu javnih sredstava i nezakonitog korištenja svog utjecaja od 1990. do 1995. godine. 

U novembru 2012. je objavljena Širakova autobiografska knjiga „Moj život u politici“. Idućih nekoliko godina je proveo boreći se sa zdravstvenim problemima, teškim gubitkom pamćenja i infekcijom pluća, te je mnogo vremena provodio na liječenjima.

Prije tri godine su se pojavili navodi da je umro, kada je visoka francuska političarka na društvenoj mreži Twitter proširila dezinformaciju o njegovoj smrti. To se dogodilo u vrijeme kada je bio smješten u bolnicu, gdje se liječio od upale pluća. Njegova porodica je demantirala ove navode. 

Širak se 1956. godine oženio Bernadetom de Korsel (Bernadette de Courcel), s kojom je imao dvije kćerke Lorens (Laurence) i Klod (Claude). Njegova starija kćerka Lorens, koja je dugo vremena patila od anoreksije i nekoliko puta pokušala izvršiti samoubistvo, umrla je 14. aprila 2016. godine nakon srčanog udara. 

Lorens Širak: Patila od anoreksije. Arhiv

Širak će ostati upamćen po tome što je vodio snažno francusko protivljenje invaziji koju su SAD vodile u Iraku 2003. godine, kada je procent podrške njegovom protivljenju u Francuskoj porastao na 90 posto.

- Rat je uvijek posljednje sredstvo. To je uvijek dokaz neuspjeha i najgore rješenje, jer donosi smrt i bijedu - rekao je Širak sedmicu prije nego što su koalicijske snage predvođene SAD izvršile invaziju na Irak. 

Širak je tada upozorio da će svaka okupacija Iraka rezultirati „noćnom morom“.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.