EKSPLOZIJA

Predsjednički izbori u Afganistanu počeli napadom, 15 osoba ranjeno

Tri ranjene osobe u kritičnom stanju

Avaz.ba / Srna

28.9.2019

Izbori u Afganistanu - Avaz
Velike mjere sigurnosti - Avaz
Napad na glasačkom mjestu - Avaz
Povrijeđeno 15 osoba - Avaz
Među povrijeđenima policija, kandidati i civili - Avaz

Najmanje 15 osoba ranjeno je jutros u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu, gradu na jugu Afganistana, gdje se održavaju predsjednički izbori.

Napad se dogodio na glasačkom mjestu, a ljekar iz kandaharske bolnice je rekao da su među povrijeđenima policajac, nekoliko izbornih zvaničnika i građani koji su došli glasati.

Prema njegovim riječima, tri ranjene osobe su u kritičnom stanju.

Izbori se održavaju uz jake mjere sigurnosti nakon višestrukih prijetnji militanata. Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Afganistanaca koji će birati između 18 kandidata, od kojih se samo šest smatra ozbiljnim.  

Eksplozija se dogodila samo sat nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. 

Izbori se održavaju u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zaprijetili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta. 

Dva glavna kandidata su aktuelni predsjednik Ašraf Gani i predsjednik izvršnog vijeća Abdulah Abdulah, koji dijele vlast od 2014. godine. 

Glasanje, koje je dva puta odgađano, organizirano je nakon što su propali mirovni pregovori između talibana i predstavnika SAD. Širom zemlje raspoređeno je više desetina hiljada pripadnika mjera sigurnosti zbog opasnosti od talibanskih militanata koji su zaprijetili da će napasti birališta.

Ispred svakog od skoro 30.000 biračkih mjesta u zemlji bit će uspostavljena tri različita kordona sigurnosnih snaga. Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 17. oktobra, a konačni ne prije 7. novembra. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 posto glasova, drugi krug bit će održan za dvije sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.