SVIJET

Afganistan odgodio predsjedničke izbore

Prethodni su održani 2014. godine, bili su obilježeni kontroverzama i optužbama o izbornim prevarama

Potrebno još vremena da se verificiraju glasačke liste i obuči osoblje. Arhiv

Fena

26.12.2018

Afganistanski predsjednički izbori, prvobitno zakazani za april, bit će odgođeni na nekoliko mjeseci da bi se omogućilo vrijeme za ispravljanje tehničkih problema koji su se pojavili tokom oktobarskih parlamentarnih izbora, saopćili su danas zvaničnici.

Potrebno je još vremena da se verificiraju glasačke liste i obuči osoblje u biometrijskom identifikacijskom sistemu stvorenom u cilju osujećivanja izbornih prevara, saopćio je Abdul Aziz Ibrahimi, zamjenik portparola nezavisne izborne komisije.

Parlamentarni izbori bili su "poremećeni" odgodama nakon što se članovi osoblja izborne komisije obučeni za bavljenje biometrijskim sistemom nisu pojavili na glasačkim mjestima i nebrojeni registrirani glasači nisu mogli naći svoja imena na glasačkim listama. 

Glasanje je nastavljeno drugog dana izbora, nakon što je nekoliko stotina glasačkih mjesta otvoreno s nekoliko sati zakašnjenja. Podneseno je nekoliko zakonskih pritužbi u kojima se osporavaju izborni rezultati.

Nije određen datum za predsjedničke izbore. 

Posljednji predsjednički izbori, održani 2014. godine, bili su obilježeni kontroverzama i optužbama o izbornim prevarama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.