ATLANTIK Nakon udara uragana

Iz potonulog broda kojim je upravljao Hrvat spašeno troje ljudi, traga se za još 11

Američki pilot koji je učestvovao u potrazi na Facebooku je opisao potragu

Sl. M. / Avaz.ba
29.09.2019 08:39

Tri osobe su spašene, a za 11 se traga nakon što je potonuo brod "Bourbon Rhode", koji se našao na udaru uragana "Lorenco" u Atlantskom okeanu.

Brod je bio na putu prema Gvajani, oko 1.200 nautičkih milja od otoka Martinik i 60 nautičkih milja od uragana četvrte kategorije Lorenco na Atlantiku kada se našao u vremenskim neprilikama.

Na brodu je bilo 14 članova posade, a kapetan broda je iz Šibenika.

Američki pilot koji je učestvovao u potrazi Tod Ričards (Richards) na Facebooku je opisao potragu:

- Danas sam učestvovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda "Excellence" zatraženo je da skrene u potrazi za brodom "Bourbon Rhode", koji je poslao poziv u pomoć, nakon što je počeo primati more, vjerovatno zbog toga što ga je uhvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod "Excellence" - napisao je Ričards.

Službenik ninistarstva vanjskih poslova Ukrajine potvrdio je da su dva od tri spašena člana Ukrajinci.

"Bourbon Rhode" je dug 60 metara. Izgrađen je 2006. godine. Dizajniran je za pomoć na terminalima i u operacijama u vezi sa izlivanjem nafte.

Uragan Lorenco je u posljednjih nekoliko dana od tropske oluje postao uragan četvrte kategorije, ali se ne očekuje da će zaprijetiti kopnu.

Komentari

NA VRH