SVJETSKI POZNATA FOTOGRAFIJA

Saba Faisal: Simbol djece u ratnim područjima

Ono što je specifično jeste da djevojčica Sabe podsjeća na dječaka Ajlana Kurdija, koji je pronađen mrtav na obali Turske

Fotografija koja je rasplakala svijet. Arhiv

Piše: D. BAŠIĆ

7.10.2019

Saba Faisal postala je simbol djece nakon što se njena fotografija proširila po društvenim mrežama tokom borbi između iračkih i snaga grupeIslamska država Irak i Levant (ISIL) 2017. godine.

Najteži prizori porodica

Ispod fotografije koju je snimio irački ratni fotograf Ali Fahdavi (Fahdawi) pisalo je „Mona Lisa iz Mosula bori se osmijehom protiv suza“.

Zbog ove fotografije, na kojoj je prikazana djevojčica koja je s porodicom pobjegla iz tog grada, na čijem se licu vide pomiješani osjećaji tuge i straha te skriveni osmijeh dok gleda u kameru usmjerenu prema njoj, milioni ljudi širom svijeta pustili su suzu. Godinama unazad se priča o ovoj djevojčici iskrenih i prepoznatljivih emocija.

Onog momenta kada je krenulo bombardiranje, porodice s djecom su krenule bježati iz svojih kuća, a tada je ovaj genijalni fotograf uzeo fotoaparat u ruke i zabilježio najteže prizore na licima porodica.

Fotografu je pažnju privukla djevojčica razbarušene kose, bosa i u blatnjavoj odjeći. Kako je svijet potresla ova fotografija, on je odlučio da oživi njenu priču te da sazna gdje se ona sada nalazi.

Ali Fahdavi prešao je veliki put da bi stigao do Mosula, gdje je u to vrijeme živjela porodica koja je izbjegla s porodicom ove djevojčice. Tragao je svakodnevno, išao od kampa do kampa da bi pronašao zadivljujuću fotografiju. Danima je to bilo bezuspješno.

Dječak pronađen na obali. Arhiv

Život u strahu

- Stupio sam u kontakt i sa svojim kolegama novinarima i aktivistima u pokrajini Ninivi ne bi li oni tamo uspjeli pronaći djevojčicu dok ne stignem. Čak sam obećao i nagradu onima koji mi pomognu da je pronađem.

Tri mjeseca kasnije na jednoj iračkoj Facebook stranici ugledao sam fotografiju djevojčice zajedno s fotografijom trajekta koji je potonuo u Mosulu, kada su stotine stanovnika ovog grada izgubile živote - naveo je fotograf u izjavi za medije.

Pojašnjava da se ispostavilo, kada je kontaktirao vlasnika stranice, da se radi o stricu djevojčice Sabe te je tako uspio doći do nje.

Nažalost, ni nakon nekoliko godina situacija se nije promijenila. Situacija je i dalje složena i teška. Najgore je što još žive u strahu da će se nekome nešto desiti.

Posebno je zanimljivo da djevojčica Sabe podsjeća na dječaka Ajlana Kurdija (Aylan), koji je pronađen mrtav na obali Turske. 

Pomoć pripadnicima ISIL-a

Aktivista i novinar Sakur az-Zakaria (Saqr) u izjavi za svjetske medije kazao je da je njima, kao stanovnicima Mosula, u to vrijeme ta fotografija bila prijeko potrebna da bi se suočili s neistinama iznesenim protiv njih, s obzirom na to da su ih pojedini optuživali da pružaju pomoć pripadnicima ISIL-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.