NAUKA

Dodijeljena zajednička Nobelova nagrada za hemiju: Dijele je dvojica Amerikanaca i Japanac

Postavili temelje za razvoj moderne tehnologije

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2019. godine. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

9.10.2019

Švedska kraljevska Akademija nauka je dodijelila zajedničku Nobelovu nagradu za hemiju u 2019. godini Džonu B. Gudinafu (John B. Goodenough) s Teksaškog univerziteta u Ostinu, SAD; Stenliju Vitingemu (Stanley Whittingham) s Binghamton univerziteta u saveznoj državi Njujork, SAD i Akiri Jošinu (Yoshino) s Univerziteta Meijo u Nagoji, Japan.

Zajedničku Nobelovu nagradu za hemiju su dobili za kreiranje i razvoj litijum-jonske baterije. Ova samopunjiva, jaka baterija lake težine se sada koristi u svemu, od mobitela do laptopa i električnih vozila.

Litijum-jonske baterije se globalno koriste za napajanje uređaja koji olakšavaju komunikaciju, učenje, posao, slušanje muzike i istraživanje.

Početak izumljivanja litijum-jonske baterije je započeo Stenli Vitingem 70-tih godina prošlog stoljeća, tokom krize s naftom. Vitingem je radio na metodama razvoja koje bi dovele do snabdijevanja energijom koja ne ovisi o fosilnom gorivu.

Džon Gudinaf je razvio metodu početkom 80-tih, a Akira Jošino je napravio prvu litijum-jonsku bateriju koja je puštena na tržište 1985. godine.

Litijum-jonske baterije su revolucionizirala živote nakon što su se etablirale na tržištu 1991. godine. Položile su temelje za bežično društvo, nezavisno o fosilnom gorivu, i jedne su od najvećih doprinosa čovječanstvu.

Džon B. Gudinaf je rođen 1922. godine u Jeni u Njemačkoj. Zvanje doktora je stekao 1952. godine na Univerzitetu u Čikagu. Stenli Vitingem je rođen 1941. godine u Velikoj Britaniji. Doktorsko zvanje je dobio 1968. godine na Univerzitetu u Oksfordu. Akira Jošino je rođen 1948. godine u Suiti u Japanu. Doktorsko zvanje je stekao na Univerzitetu u Osaki 2005. godine.

Visina nagrade koja će biti uručena njima trojici će biti oko 800 hiljada eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.