SUD U BANGLADEŠU

Nobelovac osuđen na šest mjeseci zatvora: Premijer ga optužio da "siše krv od siromašnih"

Junusove pristalice kažu kako vlada pokušava da ga diskredituje jer je jednom razmišljao o osnivanju političke stranke

Muhamed Junus. Platforma X

H. J. I.

1.1.2024

Sud u Bangladešu osudio je nobelovca Muhameda Junusa na šest mjeseci zatvora zbog kršenja zakona o radu, saopštili su tužioci, dok Junus tvrdi da je osuđen za zločin koji nije počinio, javlja Reuters. 

Osamdesettrogodišnji Junus i njegova Gramin banka dobitnici su nagrade za mir 2006. godine za svoj rad na izvlačenju miliona ljudi iz siromaštva kroz male zajmove ruralnim stanovnicima Bangladeša, čime je on postao pionir globalnog pokreta dodjele mikrokredita.

Premijer Šeik Hasina ga je, međutim, optužio da „siše krv od siromašnih“.

Junusove pristalice kažu kako vlada pokušava da ga diskredituje jer je jednom razmišljao o osnivanju političke stranke koja bi bila konkurent vladajućoj Avami ligi Šeika Hasina.

Junus i tri zaposlena iz kompanije Grameen Telecom, koju je on osnovao, osuđeni su u ponedjeljak zbog neuspjeha u stvaranju socijalnog fonda za svoje zaposlene, navodi Reuters.

- Ova presuda protiv mene je suprotna svakom pravnom presedanu i logici. Pozivam narod Bangladeša da govori u jedan glas protiv nepravde i za demokratiju i ljudska prava za svakog našeg građanina - naveo je Junus u saopštenju poslije presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.