OTKRIĆA Drevni rimski grad Pompeja

Pronađena freska s gladijatorima dok se bore

Ono što je posebno zanimljivo jeste kako su vjerno naslikane povrede poraženog gladijatora

Independent
12.10.2019 11:39

Slika je širine 1,5 metara

Foto: Agencija

Dobro očuvana freska koja prikazuje gladijatore kako se bore pronađena je u ostacima drevnog rimskog grada Pompeja, piše list "Independent". 

Na slici se vidi borba dva gladijatora, od kojih jedan zamahuje mačem, a drugi je pokriven krvavim ranama po cijelom tijelu. Drugi gladijator digao je prst, što znači da moli za milost. 

Ono što je posebno zanimljivo jeste kako su vjerno naslikane povrede poraženog gladijatora. Freska koja prikazuje gladijatore pronađena je u podrumskim prostorijama, koje su, moguće, korištene kao prodavnica. Naučnici vjeruju da je na gornjem spratu bila ili taverna ili javna kuća.

Slika je širine 1,5 metara i vjeruje se da su tu prostoriju često posjećivali gladijatori. Dio u kome je freska pronađena nije otvoren za posjetioce.

- Vjerovatno je da su ovo mjesto često posjećivali gladijatori. Ono što je od posebnog značaja je realističan prikaz povreda na poraženom gladijatoru na njegovom ručnom zglobu i na prsima - rekao je Masimo Osana (Massimo Osanna), generalni direktor Arheološkog parka Pompeji.

On je dodao da, nažalost, nije poznat ishod borbe, odnosno je li gladijator ubijen ili je prema njemu pokazana milost.

Komentari

NA VRH