NAUKA

Dodijeljena zajednička Nobelova nagrada za ekonomiju, dijele je Francuskinja, Indijac i Amerikanac

Nagradu osvojili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer

Pobjednički trojac. Agencije

A. P. / Avaz.ba

14.10.2019

Abhidžit Banerdži (Abhijit Banerjee), Ester Duflo (Esther) i Majkl Kremer (Michael) zajednički su osvojili 51. Nobelovu nagradu za ekonomske nauke za 2019. godinu, objavila je danas Kraljevska švedska akademija nauka u Štokholmu. 

Trojac je dobio nagradu za svoj eksperimentalni pristup ublažavanju globalnog siromaštva. Kremer je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća koristio terenske eksperimente kako bi testirao kako niz intervencija može poboljšati akademske rezultate u školama zapadne Kenije. Banerdži i Dufo nastavili su izvoditi slične eksperimente u Indiji, često radeći s Kremerom. 

Dufo je druga žena  kojoj je dodijeljena nagrada za ekonomske nauke. 

Uz ovu nagradu dobit će i novčanu, od 830 hiljada eura, zlatne medalje i diplomu. Prošle godine, nagradu su dobili Amerikanci Vilijam D. Nordaus (William) i Pol M. Roumer (Paul M. Romer) za njihov rad koji integrira klimatske promjene i tehnološku inovaciju u dugoročnu ekonomsku teoriju. 

Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, koje je izumitelj i osnivač Alfred Nobel u svojoj konačnoj oporuci uspostavio nakon smrti 1895. godine, nagrada za ekonomske nauke prvi put je dodijeljena 1969. Švedska centralna banka osnovala je ovo dodjeljivanje nagrade, službeno nazvane „Nagrada Švedske centralne banke u Ekonomskim naukama u sjećanje na Alfreda Nobela“, kako bi obilježila 300. godišnjicu osnivanja banke.  

Tri četvrtine pobjednika u posljednjih 20 godina bili su američki muškarci, bijelci, stariji od 55 godina. Pobjednica 2009. godine iz SAD, Elinor Ostrom, jedina je žena koja je osvojila nagradu u ekonomskim naukama.  Dodjelom nagrade za ekonomiju završava se ovogodišnja sezona dodjele Nobelovih nagrada. Nagrade će biti uručene na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, 10. decembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.