LUKSUZ Sarajevo se našlo na 194. mjestu

Najskuplji gradovi na svijetu: U Londonu najviše košta ...

Na listi se nalazi 209 gradova, a Beograd se našao na 181. mjestu

D. B. / Avaz.ba
19.10.2019 21:56

U Londu najskuplje otići u kino

Foto: Agencije

Da li možete zamisliti da za jednu vožnju taksijem, večeru sa dragom osobu, karte za kino gdje je premijera filma kojeg ste dugo čekali platiti više od 200 eura, tačnije 215 eura? A sada zamislite životu u Cirihu ili Singapruu koji je šestu godinu za redom potvrdio poziciju najskupljeg grada za život na svijetu. 

Posljednih godina analiziraju se cijene hrane, alkohola i cigareta, potrošnih kućnih predmeta, obuće i odjeće, lične njege, prevoza, zabave, visinu kirije i računa i na osnovu toga je napravljena lista najskupljih gradova za život u 2019. godini. 

Cirih je proglašen najskupljim evropskim gradom, u kojem se može pojesti najskuplji Big Mac koji je dvaput skuplji u odnosu na najveći dio drugih gradova na listi. Međutim, ono što je interesantno je činjenica da je u Londonu potrebno najviše novca da bi se pogledao film u kinu.

Ipak, ubjedljivo su ekonomski najzahtjevniji azijski gradovi, sa Kinom na vrhu, pokazalo je istraživanje Mercera.

Na listi se nalazi 209 gradova, a Beograd se našao na 181. mjestu. U regionu su od srbijanske prijestonice jeftiniji Sarajevo (194) i Skoplje (201), a skuplji su Sofija (177) , Zagreb (143) i Ljubljana (142).

10 najskupljih gradova svijeta:

1. Hongkong - Kina

2. Tokio - Japan

3. Singapur - Singapur

4. Seul – Južna Koreja

5. Cirih - Švicarska

6. Šangaj - Kina

7. Ašhabad - Turkmenistan

8. Peking - Kina

9. New York - SAD

10. Shenzhen - Kina

Komentari

NA VRH