POSJETA

Španski premijer se odbio sastati s katalonskim predsjednikom Kimom Torom

Španski premijer Pedro Sančez u Barceloni. Agencije

A. P. / Avaz.ba

21.10.2019

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) je stigao u Barcelonu kako bi posjetio policajce povrijeđene tokom protesta u posljednih par dana, ali je odbio sastati se s predsjednikom katalonske vlade Kimom Torom (Quim Torra).  

Ministrica zdravstva Katalonije Alba Verges rekla je da je Pedro Sančez samo posjetio svoje ljude, odnosno španske policajce. 

Predsjednik stranke Partido popular, odnosno Narodne stranke Španije Pablo Kasado (Casado) je rekao da nije vrijeme za razgovore, već za zakon i red. 

- Ono što nam je potrebno od španske vlade nije smirivanje strasti već politička stabilnost - rekao je Casado. 

Protesti u Kataloniji protiv izrečenih kazni katalonskim liderima referenduma i pokušaja otcjepljenja iz 2017. godine nastavljaju se svakodnevno u većini gradova ove španske autonomne pokrajine, a oči su uprte u policajce koji su se suprostavili demonstrantima, jer mnogi tvrde da je policija koristila prekomjernu silu tokom ovih sukoba. 

Koordinatorica organizacije Amnesty International u Španiji Adrijana Rivas (Adriana Ribas) je rekla kako je njihov tim pratio situaciju i saznao da su obje strane, i španska i katalonska policija, koristile prekomjernu silu i zloupotrebljivali opremu protiv protesta, odnosno gumene metke i palice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.