VELIKA BRITANIJA

Britanska vlada parlamentu prijeti općim izborima i povlačenjem zakona o Brexitu

Poručili su da ne žele tračiti vrijeme na ovaj saziv

Boris Džonson. AFP

Avaz.ba / Index.hr

22.10.2019

Britanska vlada je spremna povući svoj zakon o Brexitu i sazvati opće izbore, ako zastupnici u parlamentu odustanu od planiranog rasporeda rasprave u parlamentu kojim se treba izglasati taj zakon, kao i ostali potrebni za provedbu Brexita, a Evropska unija odobri novo produženje za Brexit sve do 31. januara. 

Zakon o povlačenju je objavljen sinoć, a zastupnici će danas kasnije glasati o tome hoće li pristati na predloženi plan rasprava kojim bi se na kraju ovaj zakon izglasao. Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) sada prijeti parlamentu da odustane od tog plana. Osim toga, traži da Evropska unija odgodi Brexit, a onda će on povući ovaj zakon i sazvati opće izbore. Ovim zakonom se u britansko zakonodavstvo implementiraju odredbe sporazuma o Brexitu. Iz vlade su za BBC poručili da ne žele više traćiti vrijeme na ovaj saziv parlamenta. 

Glasanje o tom prijedlogu zakona, koji je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica, očekuje se danas u 19 sati po srednjoevropskom vremenu. Prema analizi ''Financial Timesa'', Džonson će tijesno "preživjeti glasanje" te će za njegov nacrt zakona glasati 320 zastupnika, a 315 će biti protiv. 

Vlada je uvjerena da će nacrt zakona koji prati sporazum o Brexitu proći, a u tom slučaju istoga dana parlament će glasati o vladinom prijedlogu dnevnog reda za preostala čitanja, s čime Džonson planira završiti u četvrtak, pod uvjetom da amandmani opozicije, kojim bi njegov sporazum bio srušen, ne budu prihvaćeni. Opozicioni zastupnici su istakli da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni. 

Vladin nacrt zakona predviđa tranzicijsko razdoblje Brexita do decembra 2020. godine, što je problematično mnogim parlamentarcima koji misle da je nemoguće u tom razdoblju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini, što bi bilo slično neuređenom Brexitu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.