UPOZORENJE

Premijer zaprijetio: Ako Katalonija usvoji deklaraciju, čeka je čvrst odgovor

Španska ministrica pravosuđa Dolores Delgado poručila je iz Madrida kako vlada neće reagirati ni na kakve najave deklaracije

Pedro Sančez. AFP

I. K. / Avaz.ba

24.10.2019

Katalonski zagovornici nezavisnosti koji u narednom parlamentu namjeravaju usvojiti deklaraciju „o samoodređenju“, naići će na čvrst i staložen odgovor države prekrše li zakon, poručio je premijer Pedro Sančez (Pedro Sánchez).

Naime, tri stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije, a imaju 70 od 135 mjesta u parlamentu u Barceloni, najavile su usvajanje deklaracije suprotne odredbama španskog Vrhovnog i Ustavnog suda. 

U tekstu kojeg namjeravaju poslati na glasanje spominju pravo na novi referendum o nezavisnosti premda ga je sud proglasio neustavnim. Deklaracija nije obvezujući dokument, no njome zagovornici nezavisnosti žele pokazati kako ne priznaju osuđujuće presude za devetoro dužnosnika osuđenih prije devet dana na zatvorske kazne zbog organiziranja referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. 

- Svaka osoba koja pređe granicu zakona naići će na čvrst i staložen odgovor demokratske države - izjavio je Sančez tokom predizbornog skupa u južnom gradu Kadizu.

Inače, na osnovu deklaracije u katalonskom parlamentu, pozivajući se na volju birača, katalonska vlada bi mogla otpočeti s organiziranjem novog referenduma o samostalnosti. 

Španska ministrica pravosuđa Dolores Delgado poručila je iz Madrida kako vlada neće reagirati na “nikakve najave“ deklaracije, a ako se usvoji bit će pravno razmotrena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.