OPASNOST

Požar stigao do Los Anđelesa, više od 10 hiljada kuća u opasnosti

Ove su nepogode uobičajene u Kaliforniji tokom jeseni, u razdoblju kada se nakon sušnog ljeta pojave suhi i vrući vjetrovi

Vatra kod Palisadesa u Los Anđelesu. AFP

Avaz.ba / Index.hr

25.10.2019

Vatrogasci u Kaliforniji danas su nastavili borbu s vatrenom stihijom koja je zahvatila područje šezdesetak kilometara sjeverno od Los Anđelesa i koja je zaprijetila uništenjem više od deset hiljada stambenih i drugih objekata na tom području, potvrdili su iz losanđeleske vatrogasne jedinice. 

Snažni vjetar koji brzo raznosi vatru prisilio je na evakuaciju više od četrdeset hiljada stanovnika područja zahvaćenog požarom. Iako je vjetar u petak donekle oslabio, lokalne vlasti su upozorile stanovnike da ih to ne smije zavarati jer su meteorolozi najavili da će nakon zatišja nastaviti jačati.  Širenju vatre pogoduju i razmjerno visoke temperature koje dosežu i do 32 stepena.  

Razorni požari uobičajeni su u Kaliforniji tokom jeseni, u razdoblju kada se nakon sušnog ljeta pojave suhi i vrući vjetrovi.  Prošle godine je najmanje 85 ljudi poginulo u jednom od najsmrtonosnijih takvih požara do sada. Sadašnji požar izbio je u četvrtak poslije podne blizu grada Santa Klarita i zahvatio je oko četiri hiljade jutara zemljišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.