BLISKI ISTOK

Jačanje položaja sirijske vojske na turskoj granici

Sirijske snage. Agencije

Avaz.ba / Srna

28.10.2019

Snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, jačaju svoje položaje duž granice s Turskom na sjeveru Sirije, javili su sirijski mediji. 

Sirijska novinska agencija Sana javila je da sirijska vojska ojačava prisustvo u području između gradova Ras el-Ajn i Kamišli. Turska je 9. oktobra započela "Izvor mira", ofanzivu protiv kurdskih jedinica u sjevernoj Siriji, u kojoj su učestvovale Oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska, koju podržava Ankara. 

Vlada turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) saopćila je da je cilj operacije da se pogranično područje očisti od kurdskih boraca, koje Ankara smatra teroristima, te da se uspostavi 30 kilometara duga tampon-zona na sjeveru Sirije, gdje turske vlasti planiraju smjestiti više od tri miliona sirijskih izbjeglica, koje se nalaze u Turskoj.  

Sana je 13. oktobra objavila da su sirijske vlasti poslale vojsku na sjever Sirije kako bi se suočile s turskim snagama nakon što je postignut sporazum s Kurdima.  Sirijska vojska na granicu je stigla 17. oktobra nakon što je povratila kontrolu nad gradovima i naseljima u kojima žive Kurdi, uključujući Tabku, Raku i Kobani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.