ŽENEVA

Čavušolu: Planiran povratak dva miliona izbjeglica

Osnivanje Sirijske ustavne komisije nazvao je "velikim i hrabrim korakom naprijed" u pronalaženju političkog rješenja za krizu u Siriji

Zarif, Lavrov i Čavušolu. Agencije

Srna

30.10.2019

Turska planira da vrati najmanje dva miliona izbjeglica na sjeveroistok Sirije, gdje je Ankara izvršila ofanzivu pod nazivom "Operacija mirno proljeće", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

On je, nakon razgovora sa ministrima vanjskih poslova Rusije i Irana Sergejem Lavrovom i Muhamedom Dževadom Zarifom, rekao da je cilj Turske siguran povratak izbjeglica, koji bi trebalo provesti u skladu sa međunarodnim pravom i u koordinaciji s agencijama Ujedinjenih naroda.

- Mislimo da se dva miliona izbjeglica mogu vratiti u područja koja su oslobođena od terorista - istaknuo je Čavušolu.

Turski ministar nazvao je osnivanje Sirijske ustavne komisije "velikim i hrabrim korakom naprijed" u pronalaženju političkog rješenja za krizu u Siriji, javio je TASS.

Trojica ministara sastala su se jučer u formatu iz Astane u Ženevi, a razgovarali su o situaciji u Siriji i početku rada Sirijske ustavne komisije, koja će danas održati svoju prvu sjednicu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopćio je jučer da su pripadnici snaga sirijskih Kurda okončali povlačenje iz dijela zemlje na sirijsko-turskoj granici i prije isteka roka dogovorenog između Moskve i Ankare. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.