ANKETA

Oko 56 posto Austrijanaca želi smanjenje priliva izbjeglica na nulu

Iako broj zahtjeva za azil u Austriji opada, većina ispitanika je za potpuno zaustavljanje prihvata izbjeglica

Izbjeglice u Austriji. Anadolija

Anadolija

4.3.2024

Oko 56 posto Austrijanaca želi da se priliv izbjeglica smanji na nulu, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje koje je Institut Unique Research proveo za austrijski list "Heute" otkrilo je da je 36 posto ispitanika reklo da je "potpuno" za to da Austrija uopšte više ne prima izbjeglice, dok je 20 posto ispitanika izjavilo da je "donekle" za smanjenje prihvata izbjeglica na nulu.

Protiv takvog smanjenja bilo je 37 posto ispitanika Razlog istraživanja bili su komentari Džordža Dornauera (Georga), čelnika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Tirola, koji je za list "Der Standard" rekao da u narednim godinama "granica za azil ne bi trebalo da bude ni nula".

Dornauera je zbog komentara oštro kritikovao predsjednik SPO-a Andreas Babler.Tokom konferencije za novinare u Innsbrucku u subotu, Babler je Dornauerove izjave opisao kao "politički moronske" i "potpuno nezamislive".

U Austriji će ove jeseni biti izabran novi parlament. Prema posljednjim anketama različitih instituta za istraživanje, antiimigracijska Slobodarska stranka Austrije (FPO) očito prednjači. Tema imigracije dominira medijskom prostorom uoči izbora, iako broj zahtjeva za azil u Austriji opada.

Prema podacima statističke platforme Statista, u Austriji je u januaru podneseno oko 2.290 zahtjeva za azil, dok se do kraja godine očekuje oko 27.400 zahtjeva, najmanje od 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.