STEJT DEPARTMENT

Amerika uvela sankcije Iranu na trgovinu materijalima koji se koriste u vojnom ili nuklearnom programu

Pompeo otkrio da postoje "četiri vrste strateških materijala"

Sjedište Stejt departmenta. Arhiv

Srna

1.11.2019

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije iranskom sektoru građevinarstva, kao i na trgovinu materijalima koji se koriste u vojnom ili nuklearnom programu Irana, saopćeno je iz američkog Stejt departmenta.

Odluka pokazuje napore da se ekonomskim sankcijama pojača pritisak na Iran, dok se mogućnost za diplomatiju ostavlja dozvoljavanjem da se nastavi rad u iranskim nuklearnim postrojenjima, kojima se otežava proizvodnja nuklearne bombe.

U saopćenju se navodi da je državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) izjavio kako su sankcije uvedene iranskom građevinskom sektoru, koji je "direktno ili indirektno pod kontrolom Iranske revolucionarne garde".

Pompeo je otkrio da postoje "četiri vrste strateških materijala" koji se koriste u sklopu nuklearnih, vojnih ili balističkih projekata te da zbog toga trgovina ovim materijalima podliježe novim sankcijama.

Nove restriktivne mjere uvedene su iako je Vašington ukinuo dio sankcija kako bi se stranim kompanijama omogućio nastavak rada na neširenju programa u Iranu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.