TEHERAN Veliki skup lokalnog stanovništva

Iranci skandirali "Smrt Americi" uoči 40. godišnjice zauzimanja ambasade

Fena
04.11.2019 12:03

Hiljade Iranaca skandiralo je "Smrt Americi" u blizini nekadašnje američke ambasade, u ponedjeljak, na 40. godišnjicu od zauzimanja ambasade, a visoki iranski zvaničnik uporedio je Sjedinjene Države s otrovnim škorpionom koji ima namjeru da nanese štetu Iranu.

Državna televizija prikazala je snimke demonstranata koji su zatrpali ulice oko bivše ambasade koja je nazvana "jazbina špijuna" nakon iranske islamske revolucije 1979. godine. Skupovi su održani u oko 1.000 zajednica u cijeloj zemlji, navode državni mediji.

Tvrdolinijaški islamistički studenti upali su 1979. u ambasadu ubrzo nakon pada šaha koji je uživao podršku SAD-a i 52 Amerikanaca su tamo bili taoci 444 dana. Ove dvije zemlje su neprijatelji od tada.

- Naša borba sa Amerikom je zbog naše nezavisnosti, zbog odupiranja maltretiranju, zbog naših vrijednosti, vjerovanja i naše religije - rekao je čelnik vojske Abdolrahim Musavi u govoru na skupu ispred bivše ambasade.

- Oni (Amerikanci) će nastaviti svoje neprijateljstvo prema nama, poput otrovnog škorpiona kojem je u prirodi da nanosi smrtonosne ubode i ne može se zaustaviti ako mu se ne stane u kraj - rekao je Musavi.

U nedjelju je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei obnovio zabranu pregovora sa Sjedinjenim Državama, opisujući dvije zemlje kao nedodirljive neprijatelje.

- Oni koji vjeruju da će pregovori sa neprijateljem riješiti naše probleme griješe zasigurno - rekao je.

U međuvremenu, iranski parlament je inicijalno odobrio mjeru kojom se u školskim udžbenicima zahtijeva da pišu o "američkim zločinima". Zakonodavci su također skandirali "Smrt Americi".

Komentari

NA VRH