SVIJET

Britanija će strancima olakšati zapošljavanje u zdravstvenoj službi

Konzervativna vlada planira 2021. godine, nakon napuštanja EU, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju

Prestanak slobode kretanja građana EU po Britaniji lišit će njenu zdravstvenu službu. Ilustracija

I. K. / Avaz.ba

8.11.2019

Velika Britanija je najavila da će strancima olakšati zapošljavanje u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kako bi nadoknadila mogući pad broja zdravstvenih radnika zbog izlaska države iz Evropske unije.

Konzervativna vlada planira 2021. godine, nakon napuštanja EU, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju, što je bio glavni problem zbog kojeg su se mnogi Britanci izjasnili za Brexit prije tri godine.

Zbog toga je budućnost zdravstvenog sistema jedno od ključnih pitanja u kampanji za opće izbore u Britaniji sljedećeg mjeseca.

Oko 153.000 od 1,2 miliona zdravstvenih radnika nisu Britanci pa kritičari Brexita upozoravaju na to da će prestanak slobode kretanja građana EU po Britaniji lišiti njenu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika.

Istovremeno, postoji bojazan da mnogo medicinskog osoblja koje dolazi iz drugih dijelova svijeta, posebno medicinske sestre, neće ispuniti stroge zahtjeve britanskog sistema. Oko 52.000 trenutnog osoblja dolazi iz Azije.

Vlada pak tvrdi da će novi program zapošljavanja u NHS-u omogućiti da se izbjegne takva opasnost. Program bi trebao prepoloviti vizne takse i podnosiocima zahtjeva pružiti povlašteni tretman i brže donošenje odluka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.