GLOBUS Objavili advokati i okružni državni tužilac Sajrus Vans

Tramp najavljuje žalbu Vrhovnom sudu na presudu o objavi poreznih prijava

Pet od ukupno 9 vrhovnih sudija su konzervativci, koje su postavili republikanski predsjednici

Sl. M. / Avaz.ba
09.11.2019 08:22

Donald Tramp

Foto: Avaz

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zatražit će od američkog Vrhovnog suda da preinači sudsku odluku prema kojoj njegova računovodstvena kompanija "Marazr LLP" mora njujorškim tužiocima predati njegove porezne prijave za posljednjih osam godina, prenose agencije.

Trampovi advokati i okružni državni tužilac Sajrus Vans (Cyrus Vance) objavili su kako Tramp namjerava do 14. novembra zatražiti od Vrhovnog suda da razmotri presudu koju je u ponedjeljak donio savezni žalbeni sud na Menhetnu, prema kojem je kompanija "Marazr" dužna objaviti Trampove porezne prijave.

Vans će se suprotstaviti tom zahtjevu, a obje strane namjeravaju iznijeti svoje pozicije do 25. novembra.

Inače, Vans, demokrat, tražio je objavu poreznih prijava kao dio kriminalističke istrage Trampa i njegovog porodičnog nekretninskog poslovanja. Tramp se protivi tome pozivajući se na imunitet u vezi kriminalističkih istraga dok je na dužnosti u Bijeloj kući.

Vrhovni sud nije dužan saslušati Trampovu žalbu. Ako to odluči učiniti, mogao bi donijeti odluku u svom aktuelnom sastavu.

Pet od ukupno 9 vrhovnih sudaca su konzervativci, koje su postavili republikanski predsjednici, uključujući i dva koja je postavio Tramp.

Tramp, koji je preko svoje njujorške kompanije izgradio nekretninsko carstvo prije ulaska u Bijelu kuću, suočen je i s istragom o mogućem opozivu u Zastupničkom domu Kongresa koji kontroliraju demokrati.

Tagovi

Donald Trump SAD

Komentari

NA VRH