PARIZ

Žrtve svećenika pedofila dobit će odštetu

Vjeruje se da je u zlostavljanju učestvovalo najmanje 34 svećenika

Crkva će za tu svrhu tražiti donacije. Arhiv

Srna

9.11.2019

Francuski biskupi odobrili su danas plan isplate odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja čiji su vinovnici svećenici Rimokatoličke crkve. 

Biskupi su izglasali izdvajanje pet miliona eura nezavisnoj komisiji koja će istražiti slučajeve seksualnog zlostavljanja u Francuskoj, a radit će i na prevenciji ovakvih slučajeva.

Ovaj fond odobrilo je 120 biskupa na skupštini u jugozapadnom gradu Lurdu.

Nadbiskup iz Rema Erik de Molin-Bofor, koji je i predsjednik Konferencije francuskih biskupa, rekao je da će isplatom odštete žrtvama biti priznata i njihova patnja, ali i šutnja, nemar, nezainteresiranost, nedostatak reakcije, loše odluke i nefunkcioniranje sistema unutar Crkve, prenio je AP.

On je dodao da je prerano govoriti o tačnom broju žrtava. Nezavisna komisija koja istražuje broj žrtava seksualnog zlostavljanja saopćila je da se od juna prijavilo 2.800 osoba.

Prema navodima biskupa, svaka osoba, koju priznaju kao žrtvu, ima pravo primiti novac. Crkva će za tu svrhu tražiti donacije.

Prema podacima lista "Mediapart" iz 2016. godine, tokom više od 50 godina registrirana su 342 slučaja zlostavljanja, koje su francuski biskupi zataškali u Francuskoj i u inozemstvu. Vjeruje se da je u zlostavljanju učestvovalo najmanje 34 svećenika, navodi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.