POTVRĐENO

Tramp i Stoltenberg u četvrtak o izdvajanjima za odbranu i sigurnosnim pitanjima

Razgovor o napretku u izdvajanjima za odbranu saveznika u NATO-u i osiguravanju pravedne podjele tereta

Jens Stoltenberg i Donald Tramp. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

10.11.2019

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak će posjetiti Bijelu kuću, gdje će s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) razgovarati o izdvajanjima za odbranu i sigurnosnim pitanjima, saopćila je Bijela kuća.

Kako je navedeno, Tramp i Stoltenberg razgovarat će o napretku u izdvajanjima za odbranu saveznika u NATO-u i "osiguravanju pravedne podjele tereta". 

Američki predsjednik će istaknuti važnost jačanja odbrane NATO-a i odvraćanja od vanjskih prijetnji. Govorit će i o važnosti suzbijanja terorizma, zaštite 5G mreža i izgradnji otpornosti na kibernetičke napade. 

Stoltenberg je u četvrtak, na proslavi 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nagovijestio kako su potrebna veća izdvajanja Njemačke za odbranu.

Glavni sekretar NATO-a je poručio u Berlinu da od svih članica očekuje ispunjavanje obveza, ali "ne zato što to zahtijevaju Sjedinjene Države, već zato što sloboda nije besplatna".

Sastanak Trampa i Stoltenberga održat će sedam dana nakon objave intervjua s francuskim predsjednikom  Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), koji je rekao da je NATO u stanju "moždane smrti".

Makron je rekao za list "Economist" da Evropa treba "ponovo steći vojni suverenitet" u vrijeme udaljavanja SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.