PREDSTAVNIČKI DOM Protiv Trampa svjedoči zvaničnik Džordž Kent

Prvi put u historiji počela javna saslušanja u američkom Kongresu

Fu. M. / Avaz.ba
13.11.2019 16:15

Kent stigao na saslušanje

Foto: AFP

Demokrati u Predstavničkom domu američkog Kongresa započeli su s javnim saslušanjima svjedoka o istrazi koja bi mogla dovesti do opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Prvi je svjedočio zvaničnik Stejt departmenta Džordž Kent (George). On je na prvo javno saslušanje u Kapitol hil stigao u pratnji svog advokata.

Na početku javnih saslušanja u Kongresu danas je planirano da svjedoči i najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor (William Taylor), koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je imao saznanja o tome da je Tramp od Zelenskog tražio „uslugu za uslugu”.

Uvodni govor održao je predsjedavajući komiteta Adam Šif (Schiff), koji je prisutne upoznao s procesom opoziva predsjednika.

Nakon što je detaljno podnio navode protiv predsjednika Trampa, predsjedavajući Šif  upitao je:

- Je li to ono što Amerikanci sada trebaju očekivati ​​od svog predsjednika.

  • Tejlor i Kent položili zakletvu
    Tejlor i Kent položili zakletvu Foto: (AFP)

Kent je otkrio i kako je Rudi Džulijani (Rudy Giuliani) sa suradnicima tokom 2018. i 2019. godine vodio kampanju okaljavanja ugleda ukrajinske ambasadorice Marije Jovanovič.

- Po meni, ti su napadi potkopali nacionalne interese SAD-a i Ukrajine i oštetili su naš bilateralni odnos - rekao je Kant dodajući kakao je njegovo osoblje čulo predsjednika Trampa da se raspituje o istragama u Ukrajini.

- Ambasador Sonland pozvao je predsjenika Trampa i ispričao mu sve o sastancima u Kijevu - rekao je.

Tejlor je između ostaloga rekao i da je direktorica CIA-e Džina haspel (Gina) pokušala Trampa nagovoriti da "odmrzne" vojnu pomoć koju je SAD slao Ukrajini.

Ambasador je u uvodnom izlaganju rekao da mu je rečeno da je sve što je Ukrajina tražila, uključujući i posjetu Bijeloj kući i blokiranu vojnu pomoć, vezano za objavu istrage Džoa bajdena (Joe Biden) i izbora 2016. godine.

Tagovi

Donald Trump SAD

Komentari

NA VRH