REAKCIJE

Uoči dodjele nagrade Peteru Handkeu oglasila se Samanta Pauer: Genocid nepobitna činjenica

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Štokholmu

Snažna poruka bivše američke ambasadorice pri UN-u. Arhiv

Avaz.ba

10.12.2019

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samanta Pauer (Samantha Power) oglasila se na Twitteru uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu

On je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

- Dana 14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za ''Boston Globe'' o prvim izvještajima o masakru u Srebrenici. Netom poslije toga svijet će spoznati puni srazmjer genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dječaka islamske vjeroispovijesti. Nepobitna činjenica - poručila je Pauer uz hashtagove #Handke #NobelPrize. 

Podsjetimo, bivša ambasadorica SAD u Ujedinjenim narodima Samanta Pauer je na poseban način vezana za Bosnu i Hercegovinu iz koje je izvještavala tokom rata.

Bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, je kazao u petak da će bojkotirati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. 

Nakon Kosova, Albanija, Hrvatske i Turska također neće neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea. 

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Štokholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.