SVIJET

Monsinjor Šuve: Moguće je da Notr Dam ne bude spašen

Restauracija, vjerovatno, neće početi do 2021. godine

Notr Dam. Arhiv

Fena

25.12.2019

Vikar katedrale Notr Dam izjavio je u srijedu da je čuveni pariski spomenik toliko krhak da postoji 50-50 posto šansi da ne bude u potpunosti spašen, jer skele prije požara na objektu koji je izbio u ovoj godini, prijete tornjevima gotskog spomenika.

Monsinjor Patrik Šuve (Patrick Chauvet) kazao je da restauracija, vjerovatno, neće početi do 2021. godine. Činjenicu da u ovoj godini nije mogao prevoditi božićnu službu u Notr Damu, prvi put od Francuske revolucije, opisao je kao "bol u srcu".

- Danas katedrala nije van opasnosti. Ona će biti van opasnosti kad uklonimo preostale skele - izjavio je Šuve na marginama ponoćke koja je održana u obližnjoj crkvi. 

- Danas mogu reći da možda postoji 50 posto šansi da će biti spašena. Također, postoji 50 posto šansi da skela padne na tornjeve tako da možemo reći da je građevina još veoma krhka - kazao je. 

Katedrala iz 12. stoljeća bila je u procesu renoviranja kad je u aprilu slučajno izbio požar, koji je uništio njen krov i doveo je do urušavanja vrhova njenih tornjeva. Jedan od najtežih zadataka bit će uklanjanje preostalih skela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.