BANGLADEŠ

Nije fikcija! Vatreno polje koje spašava milione ljudi od gladi

Na hiljade radnika okuplja se u zoru kako bi razvrstavali papričice do sumraka

Posao nije lak, ali se isplati. Agencije

Avaz.ba

28.12.2019

Dugi niz godina Bangladeš je bio jedna od najsiromašnijih azijskih zemalja, a iako se situacija polako popravlja, ondje i dalje žive milioni koji ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe. 

Svaki četvrti stanovnik Bangladeša je siromašan, osobito u ruralnim dijelovima zemlje. Jedan od razloga zbog kojih se situacija u zemlji popravlja je bolji položaj žena, koje postaju samostalnije i lakše se mogu zaposliti. 

U sjevernim dijelovima Bangladeša, kao što su Bogra i Gaibandha, stanovnici pokušavaju preživjeti od poljoprivrede, ali planove im kvare česte prirodne katastrofe. 

Uz pomoć međunarodne dobrotvorne organizacije "Oxfam" mnogi spas pronalaze u proizvodnji ljutih papričica koje su među kulturama najotpornijim na klimatske promjene. Prije šest godina na sjeveru Bangladeša se pojavilo više od 300 proizvođača, od kojih 90 posto čine žene – a danas je situacija još i bolja.

No, posao nije nimalo lak. Na hiljade radnica i radnika okuplja se u zoru kako bi razvrstavalo papričice do sumraka. Sati znoja i suza im se isplate jer zahvaljujući čiliji, mogu prehraniti svoje porodice. Papričice zatim idu na sušenje kako bi nakon deset dana bile spremne za transport u tvornice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.