SVIJET

Greta Tunberg 17. rođendan provodi ispred švedskog parlamenta

Započela štrajk u avgustu 2018.

Greta Tunberg: Danas napunila 17 godina. AFP

Fena

3.1.2020

Švedska klimatska aktivistica Greta Tunberg (Thunberg) danas je napunila 17 godina i ponovo stala ispred švedskog parlamenta s transparentom "School Strike 4 Climate" (Školski štrajk za klimu).

- Štrajk za klimu, 72. sedmica - tvitala je Tunberg i objavila fotografiju sebe s ručno oslikanim transparentom "School Strike 4 Climate". 


Greta Tunberg započela je štrajk u avgustu 2018. Škole u švedskom glavnom gradu danas su još zatvorene zbog božićnih blagdana.

Greta se vratila u Švedsku nakon četiri i po mjeseca izbivanja. Tunberg je govorila na sastancima o klimi od Švicarske do Njujorka, a nedavno je sudjelovala na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu te na skupu u Torinu u Italiji. 

U decembru ju je časopis "Time" proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama izbivanjem iz škole petkom. Tunberg ne leti iz ekoloških razloga, a iza nje su dva transatlantska putovanja u 2019. 

Greta je govorila na UN-ovom klimatskom samitu u Njujorku, sudjelovala je na susretima u Montrealu u Kanadi i putovala je širom Sjedinjenih Američkih Država.

Madrid je bio domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama nakon što je Čile otkazao organizaciju konferencije zbog nemira u toj južnoameričkoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.