AKTUELNO

Generalni sekretar UN-a: Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Perzijskom zaljevu

Antonio Guteres pozvao na maksimalnu uzdržanost

Antonio Guteres. Arhiv

Fena

3.1.2020

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) pozvao je sve strane na "maksimalnu uzdržanost" u Perzijskom zaljevu nakon što je u američkom zračnom napadu u Bagdadu ubijen komandant snaga Kasem Sulejmani (Qassem Soleimani).

Farhan Hak (Haq), portparol generalnog sekretara UN-a, u saopćenju je naveo da je Guteres veoma zabrinut zbog posljednjih dešavanja u regionu. 

- Guteres je duboko zabrinut zbog najnovije eskalacije - kazao je Hak te istakao da se ne smije dozvoliti novi rat u Zaljevu. 

On je dodao da je sada trenutak u kojem lideri moraju biti maksimalno suzdržani. Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu. 

U sinoćnjem napadu u Bagdadu ubijen je komandant Sulejmani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a ministarstvo odbrane SAD saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trampa (Trump). 

Pentagon je optužio Sulejmanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i Abu Mahdi el-Muhandis, vrhovni zapovjednik policije.

U Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.