CRNA GORA O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Marković: Otvoreni smo za dijalog sa svim vjerskim zajednicama

Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti, rekao je Marković

Fu. M. / Avaz.ba
15.01.2020 12:52

Marković: Sekularni karakter crnogorskog društva i države

Foto: Arhiv

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da Vlada Crne Gore, kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti,  ostaje otvorena za inkluzivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama.

- Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona u svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o uvjetima za zaključivanje temeljnog ugovora kad za to iskažu spremnost - kazao je Marković danas u Podgorici na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, prenosi RSE.

On je kazao da su od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. godine do njegovog usvajanja održane opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresiranim subjektima u Crnoj Gori.

- Nakon što smo prihvatili sve prijedloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije, čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica - naglasio je Marković.

Komentari

NA VRH