BIVŠI PREMIJER CRNE GORE

Duško Marković: Razmišljam o formiranju nove stranke

Prestrog bih bio za sebe lično, mada vidim takve dramatične ocjene svakoga dana o tome da je Crna Gora izgubljena, da Crna Gora nestaje, kazao je on

Marković: Nije donio odluku. Vijesti.me / Boris Pejović

E. Ć.

6.11.2023

Duško Marković, nekadašnji premijer Crne Gore i bivši poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je kako razmišlja o formiranju nove stranke.

- Ne samo o tome da ja formiram stranku, nego šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću - rekao je Marković za Gradsku RTV.

Država ozbiljno ugrožena

Marković je kazao da iako je dobro što je Crna Gora napokon dobila Vladu, pitanje je kapaciteta te Vlade da li će državu da vrati na evropski i prozapadni kurs.

On je dodao da bi premijeru Milojku Spajiću trebalo dati šansu da sprovede evropsku agendu, uprkos opstrukcijama koja ima i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

Poručio je da je dobro što je Crna Gora napokon dobila Vladu, bez obzira kakav je njen karakter, ali ipak dodaje, način na koji je izabrana ne ide u prilog demokratskoj i politički uređenoj državi, pa Marković smatra da je Crna Gora danas ozbiljno ugrožena.

- Prestrog bih bio za sebe lično, mada vidim takve dramatične ocjene svakoga dana o tome da je Crna Gora izgubljena, da Crna Gora nestaje. 

Crna Gora je devastirana, Crna Gora je ugrožena. Nad Crnom Gorom je mutni oblak prijetnji i nesreća, ali Crna Gora ima unutrašnji i građanski potencijal. On sada nije u prvom planu, ne zbog tog potencijala koji nestaje, nego zbog političkog vođstva koji taj potencijal očigledno na pravi način ne usmjerava - istakao je Marković.

Loša poruka

Naveo je kako je loša poruka što u novoj Vladi Crne Gore nisu predstavnici svih manje brojnih naroda, jer su oni tkivo te zemlje. Dodaje da je ipak dobro što dio albanskih partija nije dio Vlade.

- Ne mogu Albanci iz 2006. biti za Crnu Goru lošiji od Albanaca iz 2023. godine. Ja to tako ne mogu da mislim. Postoje neki drugi, pragmatični interesi, okolnosti su se promijenile. 

Ali vjerujem da, ako Crna Gora bude ugrožena i bude dalje išla u propast, da oni neće stojati i držati pod ruku one koji Crnu Goru vode u tom pravcu. Dakle, ne mislim da je to loše, već da to može biti od pomoći - naveo je Marković.

Naglasio je i da je Crnoj Gori potrebna politička konsolidacija. Uvjeren je da Zapad neće ostaviti Crnu Goru na cjedilu, ali, kako zaključuje, na crnogorskim, suverenističkim i prozapadnim snagama je da sami dobiju ovu bitku, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.