DAVOS

Čavušolu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge

Mevlut Čavušolu. Fena

Fena

21.1.2020

Vojni komandant s istoka Libije Kalifa Haftar mora se povinovati pozivima za političko rješenje sukoba u Libiji i „poduzeti korake ka osiguranju zatišja na terenu“, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

Haftar je napustio razgovore o prekidu vatre u Moskvi prošle sedmice, a blokada libijskih naftnih polja od njegovih snaga zasjenila je nedjeljni samit u Berlinu, koji je imao za cilj ojačati krhko primirje.

Njegova Libijska narodna armija (LNA) namjerava osvojiti prijestonicu Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih vojnika.

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA), sa sjedištem u Tripoliju, predvođenu Fajezom el-Serajom i poslala je vojne savjetnike i trenere kako bi pomogli GNA.


Čavušolu: Želi li Haftar političko ili vojno rješenje?. AFP

Čavušolu je izjavio da je Haftarovo odbijanje da potpiše zajedničku izjavu u Berlinu potegnulo pitanja o njegovim namjerama.

- Želi li Haftar političko ili vojno rješenje? Do sada je njegov stav pokazivao da želi vojno – izjavio je Čavušolu turskom emiteru programa NTV na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Haftar odmah mora pribjeći političkom rješenju i poduzeti konkretne i pozitivne korake u skladu s pozivima međunarodne zajednice na zatišje na terenu - kazao je.

Libija nema stabilnu centralnu vladu od svrgavanja Moamera Gadafija od pobunjenika uz podršku NATO-a u 2011. Duže od pet godina ta zemlja ima dvije suparničke vlade, jednu na istoku i drugu na zapadu, dok ulice gradova kontroliraju naoružane grupe.

Na samitu u Berlinu strane sile aktivne u Libiji obavezale su na poštovanje postojećeg embarga UN-a na naoružanje Libiji i prekid dostave oružja toj zemlji, ali je Čavušolu sugerirao da te obaveze zavise od poštovanja primirja.

- Upućen je poziv da niko ne šalje dodatne snage ili naoružanje tamo. Svi učesnici su se usaglasili da će to poštovati sve dok se primirje održava. Naš predsjednik je tu bio jasan i to smo, također, izrazili na kraju samita – izjavio je šef turske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.