FRANCUSKA

Izdavač se izvinio zbog udžbenika u kojem se CIA okrivljuje za 11. septembar

Na svojoj internet-stranici izdavač je saopćio da kontroverzna fraza nikad nije trebala biti upotrijebljena i uputio izvinjenje svima koji su kupili udžbenik

U udžbeniku se sugerira da su napadi 11. septembra 2001., vjerovatno, "orkestrirani od CIA-e". Ilustracija

Avaz.ba/ Fena

21.1.2020

Francuski izdavač izvinio se nakon što je udžbenik historije koji se pojavio u knjižarama posljednjih sedmica sugerirao da su napadi 11. septembra 2001., vjerovatno, "orkestrirani od CIA-e". 

Prvobitno je grupa profesora počela širiti materijal iz udžbenika o davno raskrinkanoj teoriji zavjere po društvenim medijima. 

Knjiga "Historija 20. stoljeća u flash karticama" namijenjena je studentima preddiplomskog studija. 

Na svojoj internet-stranici izdavač je saopćio da kontroverzna fraza nikad nije trebala biti upotrijebljena i uputio izvinjenje svima koji su kupili udžbenik. 

Udžbenik je opisan kao potpuna studija francuske, evropske i svjetske historije prošlog stoljeća. 

Napisao ga je Žan Pijer Roše (Jean-Pierre Rocher), nastavnik historije i geografije i diplomant Univerziteta "Sciences Po" u Parizu, a namijenjen je dodiplomskim studijima "Science Po", kao i studentima koji se pripremaju za elitne francuske "grandes écoles". 

Iako je knjiga objavljena u novembru, tek kada je kćerka jednog od profesora kupila primjerak, on je uočio tvrdnje za CIA-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.