TENZIJE

Palestinski predsjednik govorit će u Vijeću sigurnosti o američkom planu

Postoji mogućnost da predsjednik Abas prije odlaska u UN održi sastanak s Evropskom unijom

Abas o američkom planu. Avaz

Avaz.ba

30.1.2020

Predsjednik Palestine Mahmud Abas za petnaest dana će izložiti pred Vijećem sigurnosti UN-a interese svog naroda i svoje odbijanje američkog mirovnog plana, rekao je palestinski ambasador pri UN-u Rijad Mansur.

Tom prilikom bi Vijeću sigurnosti trebao biti predstavljen nacrt rezolucije, rekao je Mansur ne precizirajući  datum posjete ni sadržaj teksta.

Mahmud Abas prije toga će učestvovati na ministarskom sastanku Arapske lige u subotu u Kairu, sastanku Organizacije za islamsku suradnju, zatim na sastanku na vrhu Afričke unije, predviđenom početkom februara, dodao je diplomata.

Postoji mogućnost da predsjednik Abas prije odlaska u UN održi sastanak s Evropskom unijom, rekao je Mansur, ponovo ne precizirajući datum ni mjesto.


Abas planira susret s čelnicima EU. Avaz

Mansur je ponovio da se mir s Izraelom i osnivanje neovisne palestinske države mogu ostvariti samo uvažavanjem međunarodnog prava i uz priznanje Jerusalema kao glavnog grada Palestinaca.

Naglasio je da se mijenjanje granica utvrđenih 1967. ne može odvijati bez dogovora dvie strane i da treba uključiti i rješenje pitanja izbjeglica.

- To nije mirovni plan, to je plan koji udaljava mir. To je plan uništenja nacionalnih težnji palestinskog naroda da ostavi svoje neotuđivo pravo na samoodređenje, osnivanje države i rješenje prava izbjeglica - rekao je palestinski ambasador.

Američki plan koji je u utorak predstavio predsjednik Donald Tramp (Trump) garantira da će Jeruzalem ostati nepodijeljena prijestolnica Izraela i predlaže osnivanje palestinske prijestonice u istočnom Jerusalemu. On, također, mijenja granice iscrtane 1967.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.