MAHMUD ABAS

Palestinski predsjednik ide u posjetu Moskvi

Palestinska strana cijeni stav Rusije o pitanju palestinsko-izraelskog rješenja

AGENCIJE

D. H.

10.10.2023

Palestinski ambasador u Rusiji Abdelhafiz Nofal, izjavio je da su u toku pripreme za posjetu Moskvi palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Svakodnevni kontakti

- Održavamo svakodnevne kontakte s Moskvom. Sada su u toku pripreme za posjetu predsjednika Abasa Moskvi - rekao je u ponedjeljak ambasador novinarima, odgovarajući na pitanje da li su zvanični kontakti Palestine i Rusije mogući u bliskoj budućnosti.

Kako je naveo diplomata, palestinska strana cijeni stav Rusije o pitanju palestinsko-izraelskog rješenja, prenose RIA Novosti.

Zaustaviti krvoproliće

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu neprijateljstva.

Moskva je zainteresovana za sigurnost i Izraela i Palestine, dok Vašington pokušava da monopolizuje posredovanje u palestinsko-izraelskom sukobu i skrene dijalog s provođenja odluka UN-a i stvaranja palestinske države, kazao je on.

Na sastanku s generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abu al-Gejtom u Moskvi, šef ruske diplomatije ukazao je na ključnu ulogu Rusije i arapskih zemalja u pronalaženju načina za mirno rješavanje situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.