TURSKA

Erdoan: Saudijska Arabijo, zašto šutiš, UAE, Bahreinu i Omane - sram vas bilo

Podržali novi "bliskoistočni mirovni plan" predsjednika SAD Donalda Trampa

Erdoan: Zašto šutite. AFP

Avaz.ba

31.1.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je nazvao "izdajom" odluku nekoliko arapskih zemalja koje su podržale novi "bliskoistočni mirovni plan" predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

- Neke arapske zemlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jerusalema i svog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti - rekao je Erdoan rukovodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdoan, koji se zalaže za prava Palestinaca, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

- Saudijska Arabijo, prvenstveno zašto šutiš? Kada ćeš prekinuti svoju šutnju? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi - isto je. Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak - rekao je Erdoan. 

Odnosi Ankare s Rijadom i Abu Dabijem su se pogoršali 2018. godine zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ankara je više puta tvrdila da je taj kolumnista ''Washington Posta'' ubijen po naredbi saudijskog rukovodstva koje poriče umiješanost.

Predsjednik SAD je u utorak predstavio detalje dugoočekivanog plana čiji je cilj rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jerusalem ostati "nepodijeljeni glavni grad Izraela".



Jerusalem izvor napetosti između Turske i SAD. AFP

Jerusalem je ionako izvor napetosti između Turske i SAD koje su ga 2017. godine proglasile za glavni grad Izraela i tamo premjestile svoju ambasadu.

Na osnovu Trampovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 posto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uvjeti ocijenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao jevrejske države i nastavak sveobuhvatne izraelske sigurnosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

- Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jerusalem. Jerusalem ne može biti ostavljen u krvavim kandžama Izraela - rekao je Erdoan.

Predsjednik Turske je Trampov plan nazvao "sramotnim" i upozorio podržavaoce plana da će biti odgovorni za "ozbiljne posljedice" svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga "terorističkom" državom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.